Boya Yüzeyinin İnatçi Kir ve Lekelerden Temizlenmesi


Boya Yüzeyinin İnatçı Kir ve Lekelerden Temizlenmesi

Boya Yüzeyindeki Çiziklerin Tanımlanması, Teşhis Edilmesi Ve Doğru Bir Şekilde Giderilmesi İçin Çözüm Önerileri

Aracınızın boya yüzeyinde oluşan çiziklerin giderilmesi profesyonel çözümler ile mümkündür. Bu konuda çok fazla laf kalabalığının olduğunu görüyoruz. Boya yüzeyindeki çiziklerin giderilebilmesi için çiziklerin tanımlanması, teşhis edilmesi ve doğru şekilde giderilmesi büyük bir önem arz etmektedir... Yapılacak olan yanlış müdahaleler uzun vadede aracınıza sıkıntı yaratabilecektir.

1- Saca Dayanan Çizikler

Aracın vernik ve boya katmanını geçen çiziklere saca dayanan çizikler denmektedir. Günümüzde çiziklerin boyutunu ölçmek için birtakım aletler kullanılmaktadır. Ülkemizde maalesef bu tür aletlerin kullanımı çok fazla yaygın değildir. Ülkemizde saca dayanan çiziklerin boyutu halen klasik yöntemlerle ölçülmektedir. Tırnağınızı dik açıyla çiziğe sürttüğünüzde tırnak takılıyor ise bu çizik derin çizik olarak adlandırılmaktadır.

Polisaj, zımpara ve pasta kullanılarak yapılacak olan çizik giderme çalışmaları oldukça yanlıştır. Bu tür yöntemlerle çiziklerin giderilmeye çalışılması kalıcı hasarların ortaya çıkmasına neden olacaktır. Bu tür çizikler ancak lokal boya yöntemi ile giderilebilmektedir.

2- Derin Çizikler

Derin çizikler aracın vernik katmanını aşan ancak boya katmanını aşmayan çiziklerdir. Bu tür çiziklerin boyutunu ölçmek için yine klasik yöntem olan tırnak ile tespit etme yöntemi kullanılmaktadır. Saca dayanan çizik yönteminde olduğu gibi tırnak takılıyor ise burada derin bir çizik oluşmuş demektir.

Derin çiziklerde kesinlikle klasik yöntemler kullanılmamalıdır. Aksi takdirde aracınıza kalıcı hasarlar vermeniz kaçınılmaz olacaktır. Bu tür çizikler ancak profesyonel ekipmanlar ile yapılmalıdır. Derin çiziklerin giderilmesinin tek şartı alanında uzman olan ustaların profesyonel çözümleridir.

Agresif çizik giderici pasta ve kuzu keçesi polisaj yöntemleri ile bu tür çizikler giderilir. Bu uygulama sırasında yüzeye uygulanan yüksek sıcaklığın boyayı yakmaması için sürekli elle denetimlerin yapılması gerekir.

3-Yüzeysel çizikler, Vernik çizikleri

Boyanın matlaşmasına neden olan çizikler olarak nitelendirilen 3-Yüzeysel ve vernik çizikleri parmak ucuyla dokunulduğunda hissedilmeyen ancak gözle görülür bir şekilde matlaşmaya neden olacak bu tür çizikler görsel olarak ciddi bir rahatsızlık vermektedir.

Bu tür çiziklerde mutlaka profesyonel çizik giderici ürünler kullanılması gerekmektedir. Doğru ürün, doğru polisaj uygulaması ve sünger kullanımı ile bu tür çiziklerden kısa bir sürede kurtulabilirsiniz.

4- Kılcal Çizikler

Boya yüzeyindeki dairesel çiziklere kılcal çizikler denmektedir. Bu tür çiziklerin parmak ucuyla hissedilmesi hatta gözle görülmesi bile oldukça zor olmaktadır. Ancak gün ışığında belli olan kılcal çizikler mat bir görünüme neden olur.

Bu tür çizikleri gidermek için hem parlatma özelliğine sahip hem de çizik giderme özelliğine sahip ürünleri kullanılması önerilmektedir. Çok sert olmayan orta yumuşaklıktaki polisaj süngeri ile kılcal çizikleri ortadan kaldırabilirsiniz. Kılcal çiziklerde kesinlikle sert olan ürünlerin kullanılmaması gerekmektedir.

Yukarıdaki 4 çizik yöntemini Sonax tarafından önerilen profesyonel çizik giderici ürünler ile ortadan kaldırabilirsiniz.  Sonax ürünleri ile hiçbir teknik bilgiye sahip olmadan kendinizde çok kolay bir şekilde aracınızdaki bu çizikleri ortadan kaldırabilirsiniz...